Wednesday 9 July 2014

Kuih Pulut... (^-^)


Hola... (^-^)


Sape kenal kuih ni..sebenarnye kite tak tahu nama sebenar kuih ni...ade juga orang panggil kuih lidah..kuih yang sangat tradisional..hehe..sesuai sangat kalau nak buat tuk minum-minum petang, bersantai ngan family kan...nak buat untuk sarapan pun boleh, tapi leceh sikit la..

first time jumpe kuih ni masa keje kat Menara Maybank...ade sorang peniaga tepi jalan yang jual pagi-pagi...kite pun tanye la my mama resepinya..senang je rupanye..hehe..ni first time jugak kite buat...so tengok la pic tu, sira gula pun kurang menjadi...kurang keping-keping gulanya... *malu


Tada...jom tengok resepinya sama-sama.. (^-^)



Bahan-bahannya:
500g tepung pulut 1 biji kelapa parut (guna yang putih dan muda) 
Sedikit garam
Air
Bahan untuk sira gula 
1/2 cawan air
1/2 cawan gula 


 Cara membuatnya:
  1. Satukan tepung pulut, kelapa parut
    • Mama pesan, kelapa kalau nak lebihkan pun takpe...nanti minyak kurang meletop masa goreng nanti
  2. Sediakan sedikit air garam
  3. Masukkan air garam tadi dan air biasa sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk tepung
  4. Uli hingga sebati dan menjadi doh. Jangan lembik sangat atau keras sangat
  5. Ambil sedikit doh, uli memanjang dan leperkan
  6. Goreng dengan api sederhana dan biarkan di tepi dahulu
  7. Sediakan sira gula. Caranya, campurkan air dan gula dalam kuali dan masak dengan api sederhana hingga pekat
    • Mama cakap, kalau nak tau sira gula da pekat ke belum..caranya ialah rasa sikit dengan jari..kalau rasa melekit antara 2 jari tu, maknanya da pekat la..(^-^)
  8. Masukkan kuih yang dah di goreng tadi dan gaul rata
  9. Matikan api, biarkan kuih tadi kering sedikit
  10. Siap untuk di hidang.. (^-^)


Selamat mencuba... (^-^)v

0 comments:

Post a Comment

 
Powered by Blogger.