Tuesday 18 November 2014

Kek BuaH KukuS... (^-^)


Assalamualaikum... (^-^)

Weekend lepas kite ikut rombongan kanak-kanak riang..rombongan tabika bawah jagaan mak..hehe..planning asal, pagi tu diorang sampai dari pahang, terus nak biar diorang mandi kat kolam KLCC and cikgu mak ayah semua lepak-lepak je la kan..tapi ade 1 bas lambat, so terpakse cancel plan tu..terus je bawa masuk Petrosains KLCC tu.

Actually kite buat kek ni konon-kononnya nak ber'picnic' la sementara tunggu bebudak tu mandi..lastly makan dalam petrosains..nasib takde orang marah..hehe..tak sure la bole ke tak makan sambil jalan area situ..tapi kat dalam tu pun ade cafe and seat memang limited..so anggap buleh aje la kan.. (^-^)

Kek Buah kite yg belum potong.. (^-^)


Kek ni side dish je kononnye..kite ade buat Pulut Gulung Inti Ayam tuk main menu..

Jom usya resepi..ops..lupe nak cakap..resepi ni kite amik dari blog masakan Kak Azlita..nampak die buat sedap je..maybe ni first time kite cube, so ade bahan terkurang and kek kite kering walaupun dikukus..patutnye lembab..huwaa..

Kalau tak pandai guna gram bole rujuk entry ni ye..(^-^)


Bahan-bahannya:

Bahan A
300 g Gula halus
250 g Butter
500 g Mixfruit kering
50 ml air panas

Bahan B
350 g Tepung gandum
2 sudu tea soda bikarbonat
1/2 sudu tea cream of tarta
1 sudu tea serbuk buah pala

Bahan C
1 sudu tea esen vanila
3 biji telur gred A


Cara membuatnya:
  1. Panaskan gula dalam kuali sampai perang. Masukkan air panas dan kacau.
    • Cara die same cam buat gula hangus...
  2.  Masukkan butter dan tunggu cair
    • Kak Azlita guna 2 jenis butter, salted and tak..kite hentam yang salted je..hehe
  3. Masukkan mixfruit, kacau hingga ia meletup-letup kecil
  4. Tutup api dan sementara tunggu suam, sediakan Bahan B.
  5. Campurkan semua Bahan B dan ayak
  6. Masukkan dalam adunan bahan A tadi sedikit demi sedikit. Kaup balik sampai ia bergaul sempurna
  7. Masukkan esen vanila
  8. Putar telur sampai berbuih dan masukkan dalam adunan
    • Kalau nak putar guna blender pun boleh...tapi make sure bersih tau..nanti pedas lak kek tu.. (^-^)
  9. Masukkan dalam loyang, alas dengan kertas minyak dan tutup dengan kertas aluminium
    • Kertas aluminium tu tuk elak air kukus jatuh atas kek..nanti tak canti cam kek kite tu..huhu..terlupe beli mase tu..
  10. Kukus selama lebih kurang 4 jam
    • Make sure air kukus penuh tau..kalau kurang, tambahkan guna air panas...

Babai...selamat mencuba.. (^-^)

0 comments:

Post a Comment

 
Powered by Blogger.